Wat is waterdicht?
Delen
Iedereen weet wat er met waterdicht bedoeld wordt. Alleen wat niet iedereen weet, is wat waterdichtheid werkelijk is. Want daar zit een groot verschil in wat vooral in de praktijk merkbaar is.
Waterdichtheid
De waterdichtheid van kleding wordt gemeten aan de hand van de waterkolom: onder welke druk begint het materiaal vocht door te laten. Ligt de druk boven 1.300 mm, dan is het kledingstuk waterdicht. Bij functionele materialen gaat men er echter van uit dat het pas waterdicht is bij een waterkolom vanaf 4.000 mm. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld droog wilt blijven als je in nat gras (op je knieën) zit. De waterdichtheid van diverse materialen en merken is echter niet altijd goed te vergelijken, doordat er verschillende test-methodes gebruikt worden.
Coating of membraan
Een buitenmateriaal kan waterdicht gemaakt worden op 2 manieren: met een coating of een membraan.
Een coating wordt aangebracht door meerdere lagen (met oplosmiddel vloeibaar gemaakt) kunststof aan de binnenkant aan te brengen. Het oplosmiddel verdampt en er blijft een waterdichte laag achter, die verbonden is met het buitenmateriaal.
Een coating is minder ademend en waterdicht als een membraan, omdat een coating vaak niet overal even dik is aangebracht. Daar, waar de coating dikker is, ademt het product minder - daar, waar de coating dunner is, is het product minder waterdicht. Hoe lang de coating blijft zitten, is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de manier waarop de coating is aangebracht.
Een membraan is een ultra dunne laag, die op textiel aangebracht wordt en dit waterdicht, winddicht en tegelijk ademend maakt. De structuur van het membraan laat geen waterdruppels (regen) door, maar waterdamp (transpiratie) wordt wel doorgelaten. Omdat een membraan zelf te kwetsbaar is, wordt het duurzaam verbonden met het buitenmateriaal. Dit verbindingsproces noemt men lamineren, het eindresultaat is dus ook een zogenaamd laminaat.
Ademend vermogen
Als men zegt dat een kledingstuk ademend is, dan heeft men het over het vermogen om vocht (in de vorm van condens) van binnen naar buiten te transporteren. Deze ademende werking wordt ook beïnvloed door de mate van luchtvochtigheid buiten de jas. Hoe vochtiger het buiten is, hoe moeilijker vocht naar buiten getransporteerd kan worden. Ook hierbij geldt: het door de fabrikant opgegeven ademend vermogen is niet altijd goed te vergelijken, vanwege verschillende test-methodes.
Durable Water Repellency (DWR)
Outdoor-producten zijn vanwege hun water- en vuilafstotende werking zeer populair. Door bij de fabricage het buitenmateriaal te impregneren, zorgt men ervoor dat water en vuil heel goed afparelt. Zonder deze DWR behandeling, zou het buitenmateriaal sneller verzadigd zijn met regenwater, wat voor de gebruiker (ondanks het waterdichte membraan) dan toch een klam, vochtig gevoel kan geven tijdens het dragen.
Om de kleding in een goede staat te houden is het belangrijk alleen de juiste reinigings- en impregneermiddelen te gebruiken.
PFAS
Tenslotte is het belangrijk om je bewust te zijn van PFAS (per- en fluorhoudende alkylstoffen). Al vele jaren worden deze beschouwd als alleskunners en worden ze dus ook toegepast bij heel veel producten om ze water-, vet- en vuilafstotend te maken. Binnenkort wordt de toepassing van PFAS (terecht) in de hele EU verboden. Veel outdoormerken hebben hun verantwoordelijkheid genomen en zijn al lange tijd bezig met het weren van PFAS in hun producten en hebben hiervoor goede milieuvriendelijke alternatieven ontwikkeld. Wees je er bewust van bij de aankoop van een nieuwe waterdichte jas of schoenen dat je voor een PFAS-vrij product kiest. Het verbod is er namelijk nog niet, maar jij kunt wel de juiste keuze hierin maken en dus ook je steentje alvast bijdragen.