Sokken; een veel voorkomend misverstand
Delen
Dat goede wandelschoenen belangrijk zijn, is over het algemeen bekend bij iedereen. Maar wat nu goede sokken zijn voor in de wandelschoenen, is een veel voorkomend misverstand en wordt vaak ook onderschat. Laten wij voorop stellen dat sokken net als schoenen heel erg persoonlijk zijn. Bij schoenen gaat het hoofdzakelijk om de pasvorm en stevigheid, maar bij sokken gaat het vooral om het materiaal, dat moet bij de persoon zelf passen en dat verschilt van persoon tot persoon. Andermans ervaring/mening wil niet zeggen dat dit voor jou ook geldt.
Wat is nu echt belangrijk voor de juiste wandelsok?
De juiste materiaal-combinatie zorgt voor een optimale temperatuur- en vochtregulering, biedt een perfecte opvulling tussen voet en schoen, voorkomt schuiven in de schoen en voorkomt zodoende ook de kans op blaren.
Zoals gezegd, is het materiaal van de sokken belangrijk. Veelal worden wandelsokken gemaakt van een uitgebalanceerde mix van kunststof materialen, eventueel aangevuld met wol.
Katoen daarentegen zul je niet snel tegenkomen bij wandelsokken, want dit materiaal heeft als nadeel dat het vocht opneemt en vasthoudt in plaats van het af te voeren.
Meer vocht bij de voet verhoogt de kans op blaren, want een natte huid wordt weker en is kwetsbaarder. Tevens zorgt een hogere luchtvochtigheid in de schoenen voor nóg warmere voeten bij een hoge buitentemperatuur en koudere voeten bij een lage buitentemperatuur.
Waar kan ik nog meer op letten?
Er zijn heel veel soorten wandelsokken verkrijgbaar, in verschillende prijsklasses en de één met een nog mooier verhaal dan de ander. Probeer daarom eerst 1 paar, in plaats van dat je gelijk meerdere paren van dezelfde soort koopt. En wees ook kritisch op de verhalen die te mooi klinken om waar te zijn. Wat ons inziens wel logisch is: sommige sokken zijn voorzien van een L (links) en een R (rechts). Deze sokken zijn ergonomisch gevormd om voor een zo optimaal mogelijke pasvorm te zorgen. En veel wandelsokken hebben dikkere en dunnere zones op de plekken waar het nodig is. Dikker om meer opvulling en dus comfort te bieden op specifieke plekken en juist dunner om bijvoorbeeld een betere vochtafvoer te bereiken. Tenslotte kun je ook de afweging maken om, afhankelijk van de ruimte in je wandelschoenen, de dikte van de sokken hiervan af te laten hangen. Daarbij kan de temperatuur ook een rol spelen, want bij warmte zetten je voeten uit en bij lagere temperaturen zetten je voeten minder uit. Een assortiment met verschillende wandelsokken is dus helemaal niet raar om in je kledingkast te hebben.
Vochtafvoerend vermogen
Het komt ook wel eens voor dat de sokken het vocht niet voldoende af kunnen voeren. Veel voorkomende oorzaken zijn dan: de mate van inspanning, maar ook de mate van transpiratie. Dat kan aan de omstandigheden liggen, maar ook aan de persoon zelf. De oplossing zou dan gezocht kunnen worden bij sokken van Wrightsock. Deze onderscheiden zich door het dubbellaags ontwerp. In feite bestaat de sok uit twee sokken: een binnen- en buitensok; een ouderwetse oplossing in een modern jasje, want dit wordt al heel lang toegepast door veel ervaren wandelaars, maar nu is het dus één geheel in plaats van twee losse sokken.
Wrijving wordt tussen de lagen opgevangen zodat de kans op blaren minimaal is en de zachte vochtafvoerende binnenlaag van deze sok houdt de voet droger en dus koeler.
En oh ja: sokken nemen beter vocht op na een paar keer wassen en dragen Wandel dus niet met sokken die vers uit de verpakking komen, maar was ze eerst voordat je ze draagt.